Prohledejte tento blog

pondělí 7. dubna 2014

Rok v Bullerbynu - poutavý román, který zastane i cestovního průvodce



Hned, jak jsem viděla tuto knihu v knihkupectví v novinkovém regále, tak jsem věděla, že si ji musím přečíst. Jednak miluju tento kolážový typ obálek - jsou tak krásně barevné a o knížce vypovídají strašně moc. A pak ten název - Rok v Bullerbynu! Říkala jsem si, že to bude třeba nějaké pokračování mých oblíbených Dětí z Bullerbynu - Lisa, Britta, Anna, Olle, Lasse a Bosse po padesáti letech! Velký návrat dětských hrdinů! Tak to neeeeeee, ale mohu Vás ujistit, že tento román Vás bude bavit!



Je to autobiografické vyprávění německého novináře Gunnara Herrmanna, který se s manželkou a malou dcerou odstěhuje do Stockholmu. Od tohoto kraje očekává přesně to, co si pamatuje právě z dětských knížek Astrid Lindgrenové - krásnou přírodu, malebné domečky, okna vyzdobená světélky. Ovšem brzy poznává, že realita je docela jiná. Čeká ho ponuré prostředí, tma, zima, neustálý boj s úřady o švédské občanství a ani vyhlídka na sehnání pěkného bydlení není na obzoru. Navíc se zde dozvíte spousty zajímavých informací, které nenajdete v žádném cestovním průvodci. Tak třeba věděli jste, že téměř povinnou výbavou švédských domácností jsou UV lampy? Bez nich Vám totiž hrozí, že v důsledku neustálé tmy a zimy samovolně propadnete depresím a nejspíš spácháte sebevraždu. Nebo, že Švédové, aby zahnali smutek po sluníčku, tak holdují alkoholu vlastní výroby, který je většinou tak mizerný, že po něm oslepnou? Ono totiž s oficiálně prodejným alkoholem je to ve Švédsku jaksi složité, protože v normálním obchodě alkohol prostě neseženete. Ani normální pivo, jen to ovocné, které je téměř bez alkoholu. Alkohol koupíte jen ve speciálním obchodě "Systembolaget".

Prostě a jasně - v knize se dozvíte mraky nových informací, nad kterými budete možná kroutit hlavou. A to vše formou poutavého vyprávění s všudypřítomným laskavým humorem, který já osobně v dnešní literatuře velice postrádám, takže toto bylo něco pro mě. Způsob, kterým je kniha psaná, mi trošičku připomínal moji oblíbenou Betty MacDonaldovou a její "Vejce a já", kde čtenářům barvitě líčí své zážitky ze slepičí farmy v drsné přírodě. A když jsme u toho, tak Betty MacDonaldové bych chtěla v budoucnu věnovat na svém blogu také článek, protože je to jedna z mých nejoblíbenějších autorek. Tedy pokud máte rádi styl této autorky, tak "Rok v Bullerbynu" Vám vřele doporučuji! :-)





Autorem je již zmiňovaný Gunnar Herrmann, knihu vydalo nakladatelství Motto v roce 2014 a v kamenných knihkupectvích stojí 289Kč.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Všech komentářů si velmi vážím.