Prohledejte tento blog

úterý 22. dubna 2014

Medvědí tanec

Jste-li milovníci beletristicky zpracovaných životopisů, tak tuto novinku od známé české spisovatelky Ireny Douskové si určitě nenechte ujít!
O Ireně Douskové jste už určitě slyšeli v souvislosti s jejími předešlými tituly, mezi ty nejznámější patří Hrdý Budžes a Oněgin byl Rusák. Nyní přichází s titulem Medvědí tanec, který se stylově trochu vymyká jejím předešlým dílům. Mě zaujala hned ta obálka - kouřící kamínka, židle a pak už jen zasněžené pole a nic... Tyto trochu dekadentní scenérie mám moc ráda. Hned mi to připomnělo závěrečnou scénu z filmu "Hoří, má panenko", kdy si starý pán, kterému shoří celý dům, ustele v posteli na zasněženém poli.
Ale abych se dostala k samotnému ději knihy "Medvědí tanec" - tedy je to beletristicky zpracovaný životopis českého spisovatele Jaroslava Haška, zejména jsou zde zachycené jeho úplně poslední měsíce života. Haška, který je známý jako bouřlivák s divokým životem, v tomto díle potkáváme už jako hodně nemocného člověka, ale ani na sklonku života se v něm jeho předešlé "pijácké" zkušenosti nezapřou. Je to vlastně takový hodně naturalistický portrét umírajícího alkoholika. Román končí samozřejmě jeho smrtí, takže žádný dobrý konec nečekejte. Ale! Pokud patříte mezi přiznivce autobiograficky zpracovaných životopisů, tak "Medvědí tanec" se Vám určitě líbit bude! Mimo jiné je kniha výborným portrétem tehdejší doby a o Haškovi se dozvíte spoustu zajímavých reálií, které jste určitě nevěděli. A dokonce během čtení přijdete na to, co pojem "medvědí tanec" vlastně znamená.

  
Knihu Medvědí tanec vydalo v roce 2014 nakladatelství Druhé město.
Počet stran: 296
Cena v kamenných knihkupectvích: 299Kč

Dáváte přednost beletristickému zpracování životopisu nebo si raději přečtete klasický životopis?

Žádné komentáře:

Okomentovat

Všech komentářů si velmi vážím.