Prohledejte tento blog

sobota 4. dubna 2015

Skleněné děti - velká dávka strachu pro děti, o něco menší pro dospělé


Pokud hledáte strašidelnou knížku, kterou by si mohly klidně přečíst i Vaše děti, tak určitě sáhněte po této! Dětičky budou nadšeny! :-)

Skleněné děti jsou skvělým HOROREM pro děti. Samozřejmě, když jsem tuto knížku četla já, měla jsem pocit, že čtu spíš Správnou pětku od Enid Blytonové :-) Asi to bude tím, že už jsem zblblá všemi těmi echt horory, které se na mě hrnou z pláten kin i regálů v knihkupectvích (v sekci pro dospělé, samozřejmě :-)). Ale zase na druhou stranu musím uznat, že se v knize objevují místa, při kterých jsem se i já na chvíli zarazila. A to je co říct! Myslím, že méně otrlému dospělému už by kniha mohla určitě připadat hodně strašidelná. A dítěti? Děsivá! Takže pokud Vaše ratolest neustále žadoní po nějakém "opravdickém hororu", neváhejte a pořiďte jí právě Skleněné děti.

A co na Vás v knížce čeká? Hlavní hrdince příběhu Billie je dvanáct let a po smrti tatínka se s maminkou přestěhují do starého domu v přímořském městečku, kde maminka vyrůstala. Ačkoli maminka je z místa i domu nadšená, Billie má už od prvního dne smíšené pocity. Nový domov se jí vyloženě hnusí. Stýská se jí po bývalém domově i kamarádech. Netrvá dlouho a v jejich novém obydlí se Billie začnou dít divné věci. Jejich intenzita i děsivost se stupňuje tak, že nakonec Billie nepochybuje, že v domě straší!!! Ale kdo, co nebo proč? Nejhorší na tom je, že má pocit, že jí maminka vůbec nerozumí, nechce slyšet nic o možném výskytu strašidel, protože ty zvláštní jevy se dějí jen Billie.
Naštěstí se seznámí s novým kamarádem - místním chlapcem Aladinem - který s ní začne pátrat po tajemné minulosti domu. Zjišťují, že historie tohoto místa je děsivější, než by si mohl kdokoli představit...

Zní to dobře, že? :-)  Samozřejmě nečekejte žádnou krev, zombie, vyhřezlá střeva a rozkládající se mrtvoly. To neeee :-) Je to pro děti, takže i celková atmosféra knížky je přímo úměrná doporučenému věku (9 let). Takže se, milí rodičové, nemusíte bát. Vaše dítě se touto knížkou rozhodně nezkazí a nebude z ní mít noční můry. Vše je přiměřené, decentní, ale přesto okořeněné zajímavou směsí, jejímž výsledkem je husí kůže po celém těle. Ale jak to u dětských knížek bývá - vše nakonec dobře dopadne! Rozuzlení je nečekané a zároveň logické už od samého začátku. A jak tak na to koukám, tak jsem se asi rozepsala víc, než bych měla. S takovoudle Vám za chvíli prozradím pointu :-) A to by byla věčná škoda. Takže pro dnešek s psaním končím a Vy neotálejte s návštěvou nejbližšího knihkupectví.
Á propos, blíží se nám konec školního roku a s ním spojené odměňování za vysvědčení, takže co takhle letos místo kokina knížku?

Autorkou Skleněných dětí je nadějná švédská spisovatelka Kristina Ohlssonová, která se dospělému čtenářskému publiku doposud prezentovala detektivními romány. Více informací o autorce a její tvorbě naleznete zde:
http://www.databazeknih.cz/zivotopis/kristina-ohlsson-48299

Knihu vydala v roce 2015 Mladá fronta a.s.


Ze švédského originálu Glasbarnen, vydaného v roce 2014, přeložila Viola Somogyi.


Počet stran 184, vydání první.

Kniha je určena pro čtenáře od 9 let.


V kamenných knihkupectvích ji koupíte za 249Kč.



http://www.kniha.cz/sklenene-deti/d-306362/ - na tomto odkazu najdete mimo jiné i ukázku z knihy v pdf.

Velké plus pro děti - děj je jednoduchý, přehledný a celý příběh je psaný větším písmem!


                                    Mé hodnocení: 4/5

Žádné komentáře:

Okomentovat

Všech komentářů si velmi vážím.