Prohledejte tento blog

čtvrtek 29. ledna 2015

O holčičce z jiného světa


                                        Tato knížka by ve Vaší knihovně neměla chybět!

Ačkoli je tento titul řazený do kategorie "dětské literatury", rozhodně si ho oblíbíte i Vy dospělí. Když jsem tuto knížku viděla poprvé, mylně jsem se domnívala, že půjde o nějakou "scifárnu" pro nejmenší. Ale chyba lávky! Je to velmi působivý příběh, který se odehrává v děsivém období druhé světové války. Hned na začátku vyprávění se seznámíme s hlavním hrdinou - židovským chlapcem Adamem, kterého ukryje jeho maminka v lese, aby unikl všem hrůzám v jejich vesnici. Adam v lese brzy potkává svého spolužáka Tomáše a začíná tak neobyčejně dojemný příběh. Chlapci se ocitají opuštěni bez rodičů a jsou zcela vydáni napospas osudu. Ale i přesto se nevzdávají - v koruně stromu si vyrobí "hnízdo" a v lese společně žijí a čekají, jestli si pro ně přijdou jejich maminky. Během jejich pobytu se seznámí s holčičkou Mínou, která jim nosí jídlo. Ale brzy přichází ještě horší časy a pro všechny tři kamarády začíná boj o holý život...

Tolik k velmi stručnému popisu obsahu :-) Více Vám prozradit nemohu, jelikož knížka je sama o sobě velmi útlá (je to přeci jen určené dětem :-)), a to bych Vám potom mohla vyslepičit úplně celý děj. Ale můžu Vám říct, že to dopadne dobře!

Kniha O holčičce z jiného světa je citlivým příběhem o odvaze, vnitřní síle a o tom, že i z malých dětí se mohou velmi brzy stát dospělí lidé.

Autorem je oceňovaný hebrejský autor Aharon Appelfeld, který velmi působivou formou dokáže dětem přiblížit období, které zažily naše babičky, a které my (snad!!!!) už nikdy nezažijeme.

Knížka se mi četla moc dobře. Jak už jsem říkala - je tenká, takže jsem ji měla za chvilku přečtenou, ale stopy ve mně zanechá ještě hodně dlouho.

A pokud se rádi kocháte ilustrací, tak tato kniha Vás jistě potěší. Jejich autorkou je Vali Mintzi.
Zde je malá ukázka:




Knihu "O holčičce z jiného světa" vydalo v září roku 2014 nakladatelství Albatros - http://www.albatrosmedia.cz/

Z hebrejského originálu vydaného nakladatelstvím Kinneret, Zmora, Dvir v Izraeli v roce 2013 přeložila Šárka Doležalová.

Doporučeno pro čtenáře od 8 let.

 Počet stran 112.

 V kamenných obchodech ji zakoupíte za 199Kč.









Žádné komentáře:

Okomentovat

Všech komentářů si velmi vážím.