Prohledejte tento blog

pátek 11. července 2014

Železný muž - pohodové čtení pro děti i dospělé



































Dnes to bude trochu z oddychového soudku... a přece! Tato knížka v sobě nese velké poslání!


Děj je v podstatě velmi jednoduchý. Na odlehlém venkově, kde lišky dávají dobrou noc, se jednoho dne zjeví zvláštní stvoření - obrovský Železný muž.
Ze začátku by si čtenář mohl myslet, že představuje zápornou postavu, protože začne místním farmářům jíst vše kovové. Přijdou tak o svá auta, traktory, ploty,... Lidé z něj mají přirozeně strach a vymýšlejí různé nástrahy, jak se tohoto kovového monstra zbavit. Nakonec se jim to povede - chytnou ho do obří jámy a nebohého chlapíka ze železa tam navždy pohřbí. Tedy aspoň si myslí, že navždy....  Želený muž se ale z této pasti dostane a opět začne ničit vše ze železa, co mu přijde do cesty.
Díky radě místního chlapce Hogartha nakonec udělají kompromis aby "se vlk nažral a koza zůstala celá" - odvedou Železného muže do města na vrakoviště, kde se může klidně věnovat své vášni - žraní železa.

Ale to ještě není vše! To hlavní teprve přijde!

Nečekán nezván na planetu Zemi přistane óóóóbrovský vesmírný drak - tak velký, že zalehne celou Austrálii. A chce jíst - vše živé. Lidstvo proti němu bojuje všemi možnými válečnými prostředky, které kdy vynalezlo. Ale marně! Lidem na Zemi hrozí absolutní zkáza! A malý Hogarth dostane opět nápad - přemluví Železného muže, aby se s příšerou utkal v souboji. Není to lehký boj, ale ano, tušíte správně - Železnému muži se nakonec podaří nad drakem vyhrát a planeta Země je díky jeho odvaze a houževnatosti zachráněna! A trestem pro poraženou nestvůru je to, že každou noc oblétne svět a bude na nebi zpívat. Díky tomuto zpěvu se na světě rozhostí pokoj a mír.
A Železný muž? Z toho se stane velký hrdina. Všichni lidé ho mají moc rádi a do jeho bydliště na vrakovišti mu posílají samé vybrané kovové "lahůdky".


Kniha Železný muž je taková alegorická sci-fi pohádka o střetu techniky s přírodou, ve které se autor vysmívá špatným lidským vlastnostem a upozorňuje na zbytečné válečné konflikty.


Tato knížka se mi četla velmi dobře, všechny výše popsané věci jsou zde podány velmi jednoduchou a srozumitelnou formou, takže ji klidně mohou číst i menší děti, ale samozřejmě proč bychom se nemohli poučit i my dospělí, že?
Takže určitě doporučuji, knížku budete mít přečtenou velmi rychle, samotný příběh má jen 58 stran, kniha je navíc bohatě ilustrovaná.


Železný muž vyšel v anglickém originále v roce 1968 pod názvem THE IRON MAN, v češtině vyšlo 1.vydání v roce 2014 v nakladatelství Albatros, přeložil Petr Eliáš.
Autorem je slavný britský básník Ted Hughes.
Ilustracemi opatřil Nikkarin.
V kamenných knihkupetvích zakoupíte za 199Kč. 




Přeji Vám krásné léto!  :-)









Žádné komentáře:

Okomentovat

Všech komentářů si velmi vážím.